Testari anuale

R.I.T.A.C. este singura Retea Independenta de Testare si Analiza in Camp, care este realizata in mod stiintific, in colaborare cu prestatori de servicii, institute de cercetare si in parteneriat direct cu companiile producatoare de seminte care au activitate comerciala in Romania.

In fata noilor probleme demografice, alimentare si de mediu, Agricultura in general, si in special cultura mare, au o provocare : de a produce mai mult si mai bine, deci, de a fi performanta. Aceasta provocare a performantei se bazeaza in special pe activitatile de cercetare, dezvoltare și consiliere tehnica. Actiunile intreprinse de Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania, in special prin reteaua de testare, sunt in deplina concordanta cu acest obiectiv al agriculturii, de a produce mai mult si mai bine.

CUM SA FOLOSESC ACEST RAPORT AL TESTARILOR IN CAMP?

Mici indrumari: Romania are un climat semi-continental caracterizat prin extreme climatice puternice si neasteptate in timpul unui an si de la un an la altul. Rezultatele obtinute in anii favorabili culturii porumbului precum 2014 sau 2013 ar putea fi foarte diferite in cazul anilor nefavorabili din punct de vedere climatic cum au fost de exemplu anii 2012 sau 2015.

Temperaturile extreme si/sau seceta prelungita sunt fenomene frecvente si mai ales, dificil de anticipat. Fiecare tip de genetica are caracteristici diferite pe care, in lipsa unui program de testare independent, le descoperim uneori cand este prea târziu.

CUM POATE UN FERMIER SA INTRE IN RETEAUA DE TESTARE APPR?

Rezultatele obținute in ferme de-a lungul anilor arata ca o simpla comparatie intre 2 hibrizi sau 2 tehnologii diferite nu este suficienta si poate duce la concluzii pripite și nefaste. Exemplele din acest Raport arata cat de diferite pot fi rezultatele intre 2 repetitii identice (aceeasi parcela/ cultura premergatoare, zi de semanat, hibrid, etc …). Foarte multi comercianti ne invita sa testam singuri produsele lor, sa facem comparatii si sa tragem concluzii. Este testarea in ferma, fara repetitii, o solutie? Noi nu credem. De ce ?

Fara repetitii, rezultatele nu pot fi luate in considerare ca fiind reprezentative.
Unele condiții de testare sunt cateodata uitate sau ignorate: cultura premergatoare (pe minim 2 ani), data de semanat, erbicidat, etc.
Din cauza multiplelor activitati de urmarit in ferme, producatorii au rar posibilitatea de a urmari pana la capat experimentul. Foarte mulți fermieri, ghidați de comercianti se limiteaza la o observatie pe teren, o radacina parca mai bine dezvoltata, o talie parca mai mare, o frunza parca mai verde. Recoltatul este un moment critic in testare. Dar cine are timpul sa lase sa plece la ferma o remorca cu o diferenta la recoltare de 1000 kg ?

APPR crede ca putem realiza anumite teste in conditii de ferma, care vor putea ajuta pe toti fermierii membri ai asociatiei dar cu simple conditii de respectat:

CONDITII GENERALE ALE TESTARII IN FERMA

LIMITARE la 2 teste maximum pe cultura: 2 la porumb si 2 la floare, pentru a fi siguri ca vor fi urmarite pana la capat. Minim trei repetitii sunt necesare, deci cel puțin 6 parcele de recoltat pentru fiecare test. Trebuie timp iar mijoacele de transport trebuie sa fie suficiente. Putem sa avem situatii in care productia rezultata sa nu incapa ntr-o remorca (poate mai trebuie o remorca pentru 500 kg pentru diferenta care va face un dus-intors pana la ferma). O remorca speciala cu cantar (precizia de 20 kg este ideala) este rar intalnita intr-o ferma agricola. Cele existente pe combine sau pe remorca nu sunt suficient de precise pentru teste.
ALEGERE PARCELE: pe cel putin 10 ha, uniforme (forma si textura) si premergatoare identice pe ultimii 2 ani minimum. Este de preferat o parcela aproape de ferma sau de cantar.
Aleg impreuna cu reprezentantul APPR ce vreau sa testez. Daca vreau sa testez 2 densitati diferite la porumb, alegem împreuna densitatile pentru a obtine o coerenta cu testele deja făcute sau in curs de realizare.
Aleg latimea benzilor de testare. Trebuie sa fie un multiplu de latime de semanatoare care sa corespunda cu o latime de header de combina. Daca am o semanatoare de 8 rânduri de porumb si un culegator de 6, aleg benzi de testare de 3 semanatoare. Banda va putea fi recoltata in 2 brazde in mod eficient. Latimea parcelei trebuie sa fie atunci de minimum 113 m, conform schitei de mai jos. O banda de testare e de preferat sa aiba o suprafata de minimum 1 ha.
Trimit rezultatele la APPR care vor fi prelucrate si publicate daca sunt validate. In schimb voi primi toate rezultatele din testarile similare de la alti producatori si de la APPR.

Contactati-ne pentru a stabili cel mai bun mod de face propriile testări de care putem profita toti !